Kotleciki warzywne bhaji

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszniutkie, chrupiące kotlecik nieokreślonego kształtu. Powinny być zawsze smażone na świeżo i od razu podawane.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 duże marchewki
    10-cm kawałek imbiru
    2 czerwone cebule
    2-3 świeże papryczki chilli
    pęczek świeżej kolendry (dałam suszoną)
    2 łyżeczki gorczycy / 1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka nasion kminu
    2 łyżeczki soli
    125 g mąki + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    olej do smażenia

Kotleciki warzywne bhaji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać i zetrzeć na tarce marchewkę, imbir i cebulę, wrzucić do dużej miski. Posiekać drobno papryczki chilli i wrzucić do miski. Dodać posiekaną kolendrę i wszystkie przyprawy. Następnie wsypać mąkę i wlać 125 ml zimnej wody. Starannie wszystko wymieszać.

    Rozgrzać tłuszcz, gdy będzie gorący nakładać łyżką porcje ciasta i ostrożnie zanurzać w oleju. Smażyć po kilka kotlecików po ok. 5 min, aż staną się złociste. Usmażone ułożyć na ręcznikach papierowych, aby odsączyć tłuszcz . Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy