Kotleciki warzywne

4.5 (144 ocen)

Pyszne placuszki z gotowanych warzyw, można podawać osobno jako danie główne lub do miesa jako dodatek.

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 pietruszka
    1 por
    Natka pietruszki lub pęczek szczypiorku
    1 cebula
    4 łyżki sera ricotta
    20g płatków owsianych lub 3 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, pora drobno siekamy. Warzywa wrzucamy do osolonej wody i gotujemy chwilę, aż będą miękkie. Odcedzamy i przekładamy do miski, mieszamy razem z serem, posiekanym szczypiorkiem bądź pietruszką, drobno pokrojoną cebulą i płatkami lub bułką tartą. Formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w płatkach lub bułce.

    Smażymy na rozgrzanym oleju.

    Smacznego!

Porady

Ser ricotta można zastąpić serem białym, lub serkiem typu "Bieluch".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Por Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować