Był czas,kiedy moje młodsze dziecko namiętnie wyjadało wszelkiego rodzaju panierki. Wymyślilam więc,z myślą o nim tę oto panierkę ,i muszę przyznać,że trafiłam w dziesiątke.Panierka jest bardzo smacza
Składniki:
Polędwiczki drobiowe(ok.10-12 sztuk)
1/2 małej cytryny
sól
Na panierkę:
2 kopiaste łyżki zmielonych orzeszków pistacjowych solonych
2 płaskie lyżki bułki tartej
1 lyżeczka imbiru w proszku
1 duże jajko
oliwa do smażenia
Kotleciki w pistacjowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Poledwiczki umyć,wytrzeć ręcznikiem papierowym.Delikatnie posolić i skropić sokiem z połówki cytryny.Zmielone orzeszki pistacjowe(zmielilam blenderem) wymieszać z bułką tartą oraz imbirem.W romiseczce zbełtać jajko.Każdą polędwiczkę zanurzyć w jajku,potem dokladnie obtoczyć w panierce.
2.Na patelni rozgrzać oliwę i klaść delikatnie każdy kawałek mięsa,zmiejszyć ogień(zmniejszylam z 6 do 5) i smażyć do ładnego zrumienienia się z obu stron.Smacznego:)
Komentarze