Kotleciki sojowe

4.49 (155 ocen)

  • 15 min

To danie powstało przez przypadek jako alternatywa dla gotowych kotletów ze sklepu.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 12 kotlecików:
    -puszka soi konserwowej,
    -4 łyżki kaszy manny,
    -2 jajka,
    -1 cebula i 1 ząbek czosnku,
    -koperek (jeśli świerzy to drobno posiekany),
    -sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, bułka tarta do obtoczenia kotlecików
    -olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Kotleciki sojowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soję wyjąć z puszki, opłukać pod bieżącą wodą, odcedzić. Rozgnieść w misce na dość gładką masę (ja użyłam tłuczka do ziemniaków).
  • 2. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać - dodać do soi. Wbić dwa jajka, wsypać kaszę mannę i koperek, doprawić do smaku, wyrobić na zwartą, ale plastyczną masę. Jeśli masa będzie zbyt luźna należy dosypać manny lub bułki tartej, jeśli za twarda - wbić jeszcze jedno niewielkie jajko.
  • 3. Z masy formować okrągłe kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.

Porady

Do kotlecików można podać sos czosnkowo-koperkowy: 100 ml jogurtu greckiego wymieszać z łyżką majonezu, posiekanym koperkiem i suszonym czosnkiem (może być świeży drobno posiekany), doprawić solą, pieprzem i łyżką soku z cytryny. Kotleciki smakują również znakomicie z ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soja

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować