1.
Kalafior myjemy, dzielimy na mniejsze "różyczki" (ale nie za drobne), gotujemy w osolonej wodzie, aż nieco zmięknie (nie dopuszczamy do rozgotowania)
2.
Jednocześnie w drugim garnku gotujemy soczewicę (ok. 20 minut)
3.
Wystudzony kalafior ścieramy na dużych oczkach tarki. Starty wsypujemy do dużego naczynia, dodajemy ugotowaną (i odcedzoną) soczewicę, czosnek przeciśnięty przez praskę i starty na tarce (obrany)imbir. Obficie przyprawiamy, starannie mieszamy
4.
W miseczce rozkłócamy jajka. Z masy formujemy okrągłe kotleciki (nie mogą być za duże, by w trakcie smażenia nie zaczęły się rozpadać), zanurzamy w masie jajecznej po czym panierujemy w mące ryżowej/bezglutenowej mące tartej. Ostrożnie obracając, smażymy, aż się zarumienią
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze