KOTLECIKI SELEROWE

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam gotować. Ciągle wypróbowuje nowe przepisy. Kotleciki są pyszne i zdrowe. Gdy mam ochotę na lekkie danie to wtedy je przygotowuję.

  • 40 min

Składniki:

  • • 2 duże selery
    • 1 jajko
    • 2 łyżki mleka
    • 2 czubate łyżki mąki
    • 40 dag pieczarek
    • sok z cytryny
    • 1 cebula
    • 1 łyżka posiekanej natki, tymianek
    • wiórki kokosowe do panierowania
    • olej do smażenia
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 główka sałaty lodowej
    • 2 pomidory
    • 1 łyżka octu winnego
    • 2-3 łyżki oliwy, cukier, sól, pieprz

Kotleciki selerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj i razem z pieczarkami usmaż na oleju, aż odparuje cały płyn, a pieczarki się zrumienią. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszaj z natką.
  • 2. Sery obierz, pokrój w grube plastry. Włóż do posolonego wrzątku zakwaszonego sokiem z cytryny i gotuj około 10 minut, aż będą półmiękkie. Wyjmij, przestudź. Talarki selera panieruj w mące, zanurz w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych. Smaż z obu stron na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju.
  • 3. Sałatę opłucz, oczyść z uszkodzonych liści. Listki osusz i porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj z drobno pokrojonymi pomidorami. Ocet wymieszaj z cukrem, sola i pieprzem do smaku, połącz z oliwą i roztartym czosnkiem. Sosem skrop sałatkę. Kotlety podawaj z sałatką, pieczarkami i kuskusem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy