Kotleciki selerowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj i razem z pieczarkami usmaż na oleju, aż odparuje cały płyn, a pieczarki się zrumienią. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszaj z natką.
2.Sery obierz, pokrój w grube plastry. Włóż do posolonego wrzątku zakwaszonego sokiem z cytryny i gotuj około 10 minut, aż będą półmiękkie. Wyjmij, przestudź. Talarki selera panieruj w mące, zanurz w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych. Smaż z obu stron na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju.
3.Sałatę opłucz, oczyść z uszkodzonych liści. Listki osusz i porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj z drobno pokrojonymi pomidorami. Ocet wymieszaj z cukrem, sola i pieprzem do smaku, połącz z oliwą i roztartym czosnkiem. Sosem skrop sałatkę. Kotlety podawaj z sałatką, pieczarkami i kuskusem.
Komentarze