Kotleciki ryżowo – owsiane.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Są rumiane, chrupiące i sycące, choć nie do przesady. Pełne smacznej energii na całe popołudnie.Smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno, podane z soczyście zieloną sałatą lub ulubionym sosem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
    1 szklanka ryżu (białego lub brązowego)
    1 duże jajko
    1/2 szklanki zimnego mleka
    mały pęczek szczypiorku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól
    świeżo mielony czarny pieprz

    jajko
    bułka tarta do panierowania
    ulubiona sałata do podania
    sok z cytryny
    szalotka
    oliwa
    sól/pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki ryżowo – owsiane. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane wsypuję do miski. Wbijam jajko i zalewam zimnym mlekiem. Odstawiam na 1-2 godziny, by płatki wchłonęły wilgoć.
    W tym czasie gotuję ryż na miękko. Studzę.
  • 2. Gdy ryż jest zimny, dodaję do płatków owsianych i mieszam. Do tego etapu można przygotować wcześniej, rano lub nawet wieczorem, dzień wcześniej.
  • 3. Siekam szczypiorek i natkę, dodaję do masy, doprawiam solą i obficie oprószam świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  • 4. Z masy formuję średniej wielkości kotleciki, dość mocno ściskając, by nie rozpadły się podczas smażenia.
    Panieruję w jajku i bułce i smażę na rumiano na oliwie lub oleju z każdej strony.
  • 5. Do sałaty dodałam posiekaną szalotkę, skropiłam sokiem z cytryny i oliwą. Oprószyłam solą i pieprzem do smaku. W innej wersji można całość skropić winegretem lub dressingiem jogurtowym.
  • 6. Usmażone kotleciki ułożyłam na sałacie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki Ryż Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować