Są rumiane, chrupiące i sycące, choć nie do przesady. Pełne smacznej energii na całe popołudnie.Smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno, podane z soczyście zieloną sałatą lub ulubionym sosem.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka ryżu (białego lub brązowego)
1 duże jajko
1/2 szklanki zimnego mleka
mały pęczek szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo mielony czarny pieprz
jajko
bułka tarta do panierowania
ulubiona sałata do podania
sok z cytryny
szalotka
oliwa
sól/pieprz
Kotleciki ryżowo – owsiane. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki owsiane wsypuję do miski. Wbijam jajko i zalewam zimnym mlekiem. Odstawiam na 1-2 godziny, by płatki wchłonęły wilgoć.
W tym czasie gotuję ryż na miękko. Studzę.
2.Gdy ryż jest zimny, dodaję do płatków owsianych i mieszam. Do tego etapu można przygotować wcześniej, rano lub nawet wieczorem, dzień wcześniej.
3.Siekam szczypiorek i natkę, dodaję do masy, doprawiam solą i obficie oprószam świeżo mielonym czarnym pieprzem.
4.Z masy formuję średniej wielkości kotleciki, dość mocno ściskając, by nie rozpadły się podczas smażenia.
Panieruję w jajku i bułce i smażę na rumiano na oliwie lub oleju z każdej strony.
5.Do sałaty dodałam posiekaną szalotkę, skropiłam sokiem z cytryny i oliwą. Oprószyłam solą i pieprzem do smaku. W innej wersji można całość skropić winegretem lub dressingiem jogurtowym.
Komentarze