Kotleciki ryżowe z paluszkami surimi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja dla osób lubiących paluszki krabowe i chińskie aromaty w kuchni.

  • 60 min

Składniki:

  • torebka ugutowanego ryżu lub 1,5 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
    8 paluszków krabowych surimi
    koperek
    3 jajka
    3 łyżki prażonej cebulki
    łyżeczka przyprawy do dań chińskich
    sól
    pieprz
    bułka tarta
    olej do smażenia

Kotleciki ryżowe z paluszkami surimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ux6eao 1. Paluszki krabowe kroimy w drobną kostkę, mieszamy z ugotowanym i wystudzonym ryżem. Dodajemy cebulkę prażoną, posiekany koperek, jajka, i przyprawę chińską. wyrabiamy masę, aby była ona bardziej ścisła dodajemy bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniaczkami i surówką.

Porady

Koperek w kotlecikach możemy zastąpić szczypiorkiem lub natką pietruszki, smakują one równie dobrze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy