Kotleciki ryżowe z botwinką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Takie kotleciki robiłam pierwszy raz były pyszne i zdrowe .

  • 60 min

Składniki:

  • ryż ugotowany 10 dkg
    botwinka 1 pęczek
    cebula biała 1 szt
    czosnek 3 ząbki
    marchewka 1 szt
    por 1 kawałek
    papryka czerwona 1/2 szt
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    przyprawa uniwersalna do smaku
    koperek
    bułka tarta
    kasza manna 2-3 łyżki
    jajko 1 szt
    olej rzepakowy do smażenia

Kotleciki ryżowe z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 2.
    Botwinkę kroimy drobno jak są już buraczki to ścieramy na tarce.
    Marchewkę też ścieramy na tarce.
    Por i paprykę kroimy w kostkę.
    Na patelnię dajemy olejrzepakowy i pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy.
    Do cebuli dodajemy wszystkie warzywa podsmażamy można podlać odrobiną wody albo bulionu pod koniec smażenia doprawiamy i studzimy
  • 3.
    Do warzyw dodajemy zimny ryż wbijamy jajko,siekany koperek ,2-3 łyżki kaszy manny i trochę bułki tartej wyrabiamy masę jeżeli trzeba to jeszcze
    doprawiamy .
    Masę najlepiej odstawić na trochę .
    Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej ,smażymy na złoto
    na oleju rzepakowym z każdej strony.

    POLECAM!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy