Kotleciki rybne ze szpinakiem w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę, jeśli zamrożona zostaw do całkowitego rozmrożenia, szpinak również. Z ryby i szpinaku odciśnij nadmiar wody. Filety ryby pokrój w mniejsze kawałki i zmiel w blenderze. Przełóż do miski. Szpinak też przesiekaj. Chilli poszatkuj drobno. W misce wymieszaj ze sobą rybę, szpinak, chilli,sól, pieprz i 1 łyżkę mąki. Uformuj płaskie kotleciki, smaż na rozgrzanym oleju.
2.Kostkę warzywną rozpuść w szklance wrzątku, ostudź lekko. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i po trochu, cały czas mieszając, dolewaj ciepły bulion. W miseczce wymieszaj śmietankę i żółtko. Zahartuj sosem i wlej do garnka, zagotuj. Podczas gotowania należy mieszać. Sos dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru.
3.Ryż ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Kotleciki podawaj z ryżem na sosie.
Komentarze