Kotleciki rybne ze szpinakiem w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pełne danie obiadowe, ryba w formie kotlecików do tego pyszny, kremowy sosik o lekkiej cytrynowej nucie. Nie może tu zabraknąć ryżu.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A:
    280 g fileta z mintaja
    150 g mrożonego szpinaku
    150 g naturalnego i dzikiego ryżu

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    100 g słodkiej śmietanki

    Składniki robocze:
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz, cukier
    1 szlanka wody
    1/2 kostki warzywnej
    1/2 chilli
    2 łyżki soku z cytryny
    1 żółtko
    1 łyżka masła
    olej rzepakowy do smażenia

    Dekoracja:
    2 cząstki cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotleciki rybne ze szpinakiem w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki rybne 1. Rybę, jeśli zamrożona zostaw do całkowitego rozmrożenia, szpinak również. Z ryby i szpinaku odciśnij nadmiar wody. Filety ryby pokrój w mniejsze kawałki i zmiel w blenderze. Przełóż do miski. Szpinak też przesiekaj. Chilli poszatkuj drobno. W misce wymieszaj ze sobą rybę, szpinak, chilli,sól, pieprz i 1 łyżkę mąki. Uformuj płaskie kotleciki, smaż na rozgrzanym oleju.
  • 2. Kostkę warzywną rozpuść w szklance wrzątku, ostudź lekko. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i po trochu, cały czas mieszając, dolewaj ciepły bulion. W miseczce wymieszaj śmietankę i żółtko. Zahartuj sosem i wlej do garnka, zagotuj. Podczas gotowania należy mieszać. Sos dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  • 3. Ryż ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Kotleciki podawaj z ryżem na sosie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mintaj Ryby Ryż Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować