Kotleciki/paluszki z indyka z dodatkiem cukinii i kuskusu

5 (181 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Jeśli szukacie nowego pomysłu na mięso mielone, to zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Mięso wychodzi delikatne, mięciutkie, pyszne, a „poduszka” z warzyw idealnie smakuje z każdym dodatkiem, z którym zdecydujecie podać te kotleciki. Dzisiejszy przepis- to moja kolejna, bardzo udana improwizacja. Polecam

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • – 500g mięsa z indyka (u mnie kawałek uda i kawałek piersi)
    – 150g cukinii
    – 50g kaszy kuskus
    – 1 cebula zwykła
    – 3 ząbki czosnku
    – garść drobno posiekanej zieleniny (u mnie koperek i pietruszka)
    – przyprawy wg smaku (u mnie papryka słodka wędzona, pieprz cayenne, czubryca zielona, kurkuma, sól i pieprz)
    Składniki na sos:
    – 2 cebule czerwone średniej wielkości
    – 1 duża marchewka
    – 150g przecieru Pudliszki
    – 300ml wody
    – 1 łyżka masła lub oleju (u mnie masło klarowane)
    – 1,5 łyżki cukru
    – garść drobno posiekanego koperku
    – sól i pieprz wg smaku
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki/paluszki z indyka z dodatkiem cukinii i kuskusu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na około 5-7 minut. Cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. W dużej misce połączyć mięso, cukinię, kuskus, posiekaną zieleninę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Farsz podzielić na 7 równych części i uformować podłużne kotleciki (paluszki). Dużą, nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać i obsmażyć kotleciki z każdej strony na suchej patelni na mocnym ogniu. Obsmażone kotleciki wyjąć z patelni. Na tej samej patelni rozpuścić tłuszcz, i zeszklić czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie paski. Dodać marchewkę startą na tarce na dużych oczkach i smażyć pod pokrywką z dziurką przez około 7 minut, aż marchewką nieco zmięknie.
    W miseczce wymieszać przecier z wodą, cukrem, przyprawami i posiekanym koperkiem, dodać sos na patelnie i wszystko dokładnie wymieszać. Kotleciki wyłożyć na warzywa, delikatnie zanurzyć w sosie i dusić na małym ogniu pod pokrywką z dziurką przez około 20 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować