Kotleciki mięsno-ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Przepyszne, chrupiące kotleciki na obiad !

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ( kleiste )
    25 dag mielonej wołowiny
    2 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    ½ łyżeczki startego imbiru
    szczypta pieprzu cayenne
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1 łyżeczka mielonego kminku
    kilka ziaren świeżo mielonego czarnego pieprzu
    1 łyżka natki kolendry
    1 szalotka
    ½ małej kajzerki

    2 jajka,tarta bułka, mąka do panierowania
    olej do smażenia

    surówki z białej kapusty oraz marchewki jako dodatek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki mięsno-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki opłukać, obrać, ugotować, odcedzić, przestudzić
    2. Przepuścić przez praskę do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa, aby uzyskać gładką masę
    3. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na oleju
    4. Dodać pozostałe zioła i imbir, podsmażyć, dodać zmielone mięso i rozdrobnioną rozmoczoną kajzerkę
    5. Smażyć wciąż mieszając, aż mięso będzie brązowe, posolić, popieprzyć, wymieszać.
    6. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić do miękkości ( ok. 10 minut).
    7. Do ostudzonego mięsa dodać szalotkę i zieleninę, wymieszać
    8. Z masy ziemniaczanej uformować 18-20 cienkich (ok. 0,5 cm) placuszków o średnicy szklanki
    9. Z mięsa uformować 9- 10 kule, które rozpłaszczyć na placuszki nieco mniejsze niż placuszki z ziemniaków
    10. Jajka rozbełtać widelcem na talerzu
    11. Na ½ ilości placuszków ziemniaczanych ułożyć placuszki mięsne, brzegi ziemniaczanego placuszka posmarować rozbełtanym jajkiem
    12. Każdy placuszek placuszek mięsem przykryć drugim placuszkiem, zlepić brzegi
    13. Każdy kotlecik panierować w mące, jajku i bułce tartej.
    14. Usmażyć z obydwu stron na złoty kolor .
    15. Podawać z bukietem kolorowych surówek lub sosem chilli lub innym pikantnym

Porady

Kotleciki wspaniale smakują z soczystymi surówkami , np kiszona kapusta, marchew z jabłkiem i sosem jogurtowo-majonezowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz mięsny Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować