Kotleciki mięsno-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki opłukać, obrać, ugotować, odcedzić, przestudzić
2. Przepuścić przez praskę do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa, aby uzyskać gładką masę
3. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na oleju
4. Dodać pozostałe zioła i imbir, podsmażyć, dodać zmielone mięso i rozdrobnioną rozmoczoną kajzerkę
5. Smażyć wciąż mieszając, aż mięso będzie brązowe, posolić, popieprzyć, wymieszać.
6. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić do miękkości ( ok. 10 minut).
7. Do ostudzonego mięsa dodać szalotkę i zieleninę, wymieszać
8. Z masy ziemniaczanej uformować 18-20 cienkich (ok. 0,5 cm) placuszków o średnicy szklanki
9. Z mięsa uformować 9- 10 kule, które rozpłaszczyć na placuszki nieco mniejsze niż placuszki z ziemniaków
10. Jajka rozbełtać widelcem na talerzu
11. Na ½ ilości placuszków ziemniaczanych ułożyć placuszki mięsne, brzegi ziemniaczanego placuszka posmarować rozbełtanym jajkiem
12. Każdy placuszek placuszek mięsem przykryć drugim placuszkiem, zlepić brzegi
13. Każdy kotlecik panierować w mące, jajku i bułce tartej.
14. Usmażyć z obydwu stron na złoty kolor .
15. Podawać z bukietem kolorowych surówek lub sosem chilli lub innym pikantnym
Porady
Kotleciki wspaniale smakują z soczystymi surówkami , np kiszona kapusta, marchew z jabłkiem i sosem jogurtowo-majonezowym.
Komentarze