Kotleciki mielone z ziemniakami w kapturkach

0 (0 ocen)

  • 50 min

Kolejny sposób na proste, tanie, ciepłe i smaczne danie . Nie byłbym prawdziwym Poznaniakiem, gdyby na obiad nie byłoby ziemniaków. Polecam ten obiad z ziemniakami w trochę innej postaci.

  • 50 min

Składniki:

  • Kotleciki mielone:
    - 0,5 kg mięsa mielonego z szynki,
    - 1 jajko,
    - bułka tarta,
    - pół pęczka natki pietruszki,
    - przyprawa do mięsa mielonego
    - sól, pieprz

    Ziemniaki w kapturkach:
    - 4 duże ziemniaki,
    - 0,4 kg pieczarek,
    - cebula,
    - 3 łyżeczki przecieru pomidorowego,
    - zioła prowansalskie,
    - mielona papryka ostra,
    - sól, pieprz,
    - ser żółty do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki mielone z ziemniakami w kapturkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. I ETAP - KOTLECIKI MIELONE
    Wymieszać ze sobą wszystkie składniki tzn. mięso, jajko, natkę pietruszki oraz bułkę tartą aż do otrzymania spójnej masy. Dodać do smaku, według uznania wszystkie przyprawy. Smażyć na rozgrzanej patelni, chwilę przed wyjęciem z piekarnika ziemniaków w kapturkach.
    II ETAP - ZIEMNIAKI W KAPTURKACH
    Ziemniaki umyć ale nie obierać ze skórki. Pokroić na pół i wrzucić do osolonej wody, gotować aż będą na pół ugotowane. W między czasie na podgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki. Według uznania przyprawić i dodać przecier pomidorowy. Smażyć jeszcze chwilę.
    Następnie wyciągnąć ziemniaki i wydrążyć w nich środki. Nałożyć farsz i posypać startym serem. Piec w temperaturze 200 stopni około 35 minut. Smacznego !

Porady

Do smażenia polecam olej rzepakowy. Podawać z odrobiną ketchupu - głównie polecam dla dzieciaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować