Kotleciki mielone z porem i cytrynką

0 (0 ocen)

  • 35 min

Każdego zachwyci połączenie mięsa z porem i cytrynką.

  • 35 min

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego
    50 dag pieczarek
    1 spory por
    5 ząbków czosnku
    natka pietruszki , gałka muszkatołowa
    tymianek, sól, pieprz cytrynowy
    skórka z cytryny

Kotleciki mielone z porem i cytrynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0f0uqbc 1. Pieczarki pokrojone w plastry dusimy na patelni bez tłuszczu , aż puszczą wodę. Wtedy solimy je i odparowujemy.
    Potem miksujemy je i dodajemy do mięsa.Mięso solimy i pieprzymy do smaku.
    Pora drobno kroimy wrzucamy na patelnię wraz z posiekanym czosnkiem, gałką muszkatołową , tymiankiem,i startą skórką z cytryny.
    Patelnię stawiamy na wolnym ogniu , dodajemy odrobinę oliwy, sól i pieprz cytrynowy.
    Podsmażamy ok. 7-10 minut często mieszając .
    Po usmażeniu dodajemy natkę pietruszki. Studzimy.
    Nabieramy porcje mięsa faszerujemy porem i formujemy kotleciki.
    Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy.

Porady

Jak masa mięsna jest za luźna dodaję bułkę tartą lub kaszkę manną. Z tego samego przepisu robię pulpety.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy