1/2kg mięsa mielonego z łopatki
pół papryki czerwonej
4-5 pieczarek
średnia cebula
1 jajko
przyprawa do gyrosa
bułka tarta
mąka ziemniaczana
majeranek
olej do smażenia
Kotleciki mielone z pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.cebulę, pieczarki i paprykę kroję w drobną kostkę i podsmażam na patelni do miękkości. Dodaję trochę soli i pieprzu do smaku.
2.mięso przekładam do miski. Dodaję majeranek, przyprawę do gyrosa, jajko, ok. 1 łyżki bułki tartej i mniej więcej płaską łyżkę mąki ziemniaczanej.
3.Lekko przestudzoną cebulę, pieczarki i paprykę dodaję do mięsa. Mieszam dokładnie. Formują kotleciki i panierują w bułce tartej.
Smażę na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.
Porady
Do masy mięsnej można dodać również kukurydzę konserwową.
Komentarze