Kotleciki marchwiowo serowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dziś robiłam po raz pierwszy. Oryginalny smak, przyjemny. Mnie najbardziej smakuje z natka pietruszki.

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
    1/2 szklanki startego na drobnych oczkach sera żółtego (ok 30 g)
    żółtko
    szczypta cynamonu
    szczypta mielonego kminku
    sól, pieprz do smaku
    przeciśnięty niewielki ząbek czosnku
    bułka tarta

Kotleciki marchwiowo serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić, zetrzeć na najdrobniejszej tarce jarzynowej
  • 2. Ser żółty zetrzeć na najdrobniejszej tarce jarzynowej. Dodać przyprawy, czosnek, dosmaczyć sola i pieprzem. Wymieszać wszystko z marchewką i żółtkiem. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać bułkę tartą i wymieszać.
  • kotleciki marchewkowo serwe 3. Zwilżyć dłonie w wodzie i formować kotleciki. Moje maja kształt marchewek. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
  • kotleciki marchwekowo serwe 4. Podawać do sosów jogurtowo majonezowych z dużą ilością natki pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2014

Komentarze

Podobne przepisy