Chrupiące kotleciki makaronowo-serowe z grzybami leśnymi otulone serem żółtym

  • wyświetlono: 274 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

danie wymyślone przeze mnie- chrupiące , smaczne, dobrze przyprawione kotleciki z ugotowanego makaronu z dodatkiem , sera zółtego , jajek i pachnącej natki, z sosem z grzybów leśnych , otulone startym na tarce żółtym serem-polecam:) Kotleciki te świetnie smakują tez na zimno- jako przekąska.

bozena
  • 4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

1. Kotlety makaronowe :
około 250 g makaronu typu muszelki
2 jajka
mały peczek świeżej natki
około 80 g sera żółtego startego na tarce o wiekszych oczkach
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia

2. Sos z grzybów leśnych :
około 300 g grzybów leśnych swieżych mieszanych
1 cebula
150 g kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
1 listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
sól
pieprz
masło
natka pietruszki
starty ser zółty do oprószenia dania na wierzch
oraz natka do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Chrupiące kotleciki makaronowo-serowe z grzybami leśnymi otulone serem żółtym

  • 1. 1. Makaron muszelki ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić, odstawić do wystudzenia.
    Wystudzony makaron umieścić w misce, dodać surowe jajka, posiekana natkę. starty ser żółty i przyprawy, Wymieszać na jednolitą masę.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz .Łyżką wykładac porcje makaronowe formując owalne kotleciki.( Ja użyłam specjalnej obejmy ( na patelnie położyłamobejmę wielkości obwodu szklanki , w środku umieściłam mase makaronowa z jajkiem , po chwili obejmę wyjełam , a kotlecika widelcem przełożyłam na druga strona by ta druga strona tez sie podsmażyła. )
    W ten sposób usmażyć kolejno wszystkie kotlety.
    Po usmażeniu kotleciki ułożyć na papierowym ręczniku by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    2. Grzyby oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostke. Cebulę szklić na rozgrzanym maśle.
    Kiedy cebula już się zeszkli dołożyć do garnka z cebulą grzyby i wszystko razem smażyć ok 10 minut cały czas mieszając. Zalać wodą tak aby nakryła grzyby, dodać przyprawy i dusić ok 30-40 minut.
    Śmietanę zahartować gorącym sosem i wlać ją do garnka, ponownie zagotować.
    3. Kotleciki makaronowo serowe umieścić na talerzu, polać sosem z grzybami leśnymi, wierzch oprószyć serem zółtym startym na tarce o drobnych oczkach, udekorowac natką, smacznego:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makarongrzybyobiadjesieńkotlety z makaronujesienne daniekotlety makaronowemakaron z graybami

Komentarze

Podobne przepisy

Kotleciki z kalafiora

Dodane przez: MałaMi

Kotleciki z kalafiora z żółtym serem i pieczarkami

Różne już widziałam przepisy na...

Ziemniaki z serem i szynka

Dodane przez: MilaKirova

Chrupiące ziemniaki z szynką i żółtym serem

Kiedyś spróbowałam to w restauracji...

Kapusta z grzybami leśnymi

Dodane przez: evita0007

Kapusta z grzybami leśnymi

Tak przygotowaną kapustę podałam...

blanszowana cukinia z lesnymi grzybami

Dodane przez: Bożena Z.

Cukinia z leśnymi grzybami

Polecam gotowana cukinie z grzybami...

muszle makaronowe....

Dodane przez: elapolo

Muszle makaronowe nadziane leśnymi grzybami

Zapiekanki mają to w sobie,że są...

placuszki makaronowe

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Makaronowe placuszki z chrupiącymi warzywami

Przepyszne makaronowe placuszki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE