REKLAMA

Chrupiące kotleciki makaronowo-serowe z grzybami leśnymi otulone serem żółtym

wyświetlono: 434 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

danie wymyślone przeze mnie- chrupiące , smaczne, dobrze przyprawione kotleciki z ugotowanego makaronu z dodatkiem , sera zółtego , jajek i pachnącej natki, z sosem z grzybów leśnych , otulone startym na tarce żółtym serem-polecam:)
Kotleciki te świetnie smakują tez na zimno- jako przekąska.

opublikowany: 05.09.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • 1. Kotlety makaronowe :
    około 250 g makaronu typu muszelki
    2 jajka
    mały peczek świeżej natki
    około 80 g sera żółtego startego na tarce o wiekszych oczkach
    sól
    pieprz
    tłuszcz do smażenia

    2. Sos z grzybów leśnych :
    około 300 g grzybów leśnych swieżych mieszanych
    1 cebula
    150 g kwaśnej śmietany
    1 łyżka masła
    1 listek laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    masło
    natka pietruszki
    starty ser zółty do oprószenia dania na wierzch
    oraz natka do dekoracji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron muszelki ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić, odstawić do wystudzenia.
    Wystudzony makaron umieścić w misce, dodać surowe jajka, posiekana natkę. starty ser żółty i przyprawy, Wymieszać na jednolitą masę.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz .Łyżką wykładac porcje makaronowe formując owalne kotleciki.( Ja użyłam specjalnej obejmy ( na patelnie położyłamobejmę wielkości obwodu szklanki , w środku umieściłam mase makaronowa z jajkiem , po chwili obejmę wyjełam , a kotlecika widelcem przełożyłam na druga strona by ta druga strona tez sie podsmażyła. )
    W ten sposób usmażyć kolejno wszystkie kotlety.
    Po usmażeniu kotleciki ułożyć na papierowym ręczniku by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    2. Grzyby oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostke. Cebulę szklić na rozgrzanym maśle.
    Kiedy cebula już się zeszkli dołożyć do garnka z cebulą grzyby i wszystko razem smażyć ok 10 minut cały czas mieszając. Zalać wodą tak aby nakryła grzyby, dodać przyprawy i dusić ok 30-40 minut.
    Śmietanę zahartować gorącym sosem i wlać ją do garnka, ponownie zagotować.
    3. Kotleciki makaronowo serowe umieścić na talerzu, polać sosem z grzybami leśnymi, wierzch oprószyć serem zółtym startym na tarce o drobnych oczkach, udekorowac natką, smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: agusol

Kaszotto z grzybami leśnymi

Kaszotto to smaczne , sycące i proste danie, które idealnie nadaje się na jesienne i zimowe dni.

kategoria: Dania główne opublikowany: 10.12.2013 | wyświetlono: 37082 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE