Chrupiące kotleciki makaronowo-serowe z grzybami leśnymi otulone serem żółtym

  • wyświetlono: 331 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

danie wymyślone przeze mnie- chrupiące , smaczne, dobrze przyprawione kotleciki z ugotowanego makaronu z dodatkiem , sera zółtego , jajek i pachnącej natki, z sosem z grzybów leśnych , otulone startym na tarce żółtym serem-polecam:) Kotleciki te świetnie smakują tez na zimno- jako przekąska.

118676133_306263087332359_5260937475200504750_n
  • 4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

1. Kotlety makaronowe :
około 250 g makaronu typu muszelki
2 jajka
mały peczek świeżej natki
około 80 g sera żółtego startego na tarce o wiekszych oczkach
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia

2. Sos z grzybów leśnych :
około 300 g grzybów leśnych swieżych mieszanych
1 cebula
150 g kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
1 listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
sól
pieprz
masło
natka pietruszki
starty ser zółty do oprószenia dania na wierzch
oraz natka do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Chrupiące kotleciki makaronowo-serowe z grzybami leśnymi otulone serem żółtym

  • 1. 1. Makaron muszelki ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić, odstawić do wystudzenia.
    Wystudzony makaron umieścić w misce, dodać surowe jajka, posiekana natkę. starty ser żółty i przyprawy, Wymieszać na jednolitą masę.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz .Łyżką wykładac porcje makaronowe formując owalne kotleciki.( Ja użyłam specjalnej obejmy ( na patelnie położyłamobejmę wielkości obwodu szklanki , w środku umieściłam mase makaronowa z jajkiem , po chwili obejmę wyjełam , a kotlecika widelcem przełożyłam na druga strona by ta druga strona tez sie podsmażyła. )
    W ten sposób usmażyć kolejno wszystkie kotlety.
    Po usmażeniu kotleciki ułożyć na papierowym ręczniku by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    2. Grzyby oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostke. Cebulę szklić na rozgrzanym maśle.
    Kiedy cebula już się zeszkli dołożyć do garnka z cebulą grzyby i wszystko razem smażyć ok 10 minut cały czas mieszając. Zalać wodą tak aby nakryła grzyby, dodać przyprawy i dusić ok 30-40 minut.
    Śmietanę zahartować gorącym sosem i wlać ją do garnka, ponownie zagotować.
    3. Kotleciki makaronowo serowe umieścić na talerzu, polać sosem z grzybami leśnymi, wierzch oprószyć serem zółtym startym na tarce o drobnych oczkach, udekorowac natką, smacznego:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makarongrzybyobiadjesieńkotlety z makaronujesienne daniekotlety makaronowemakaron z graybami

Komentarze

Podobne przepisy

Gulasz z suszonymi grzybami leśnymi

Dodane przez: Violetka76

Gulasz z suszonymi grzybami leśnymi

Bardzo aromatyczne danie obiadowe....

MAKARON Z WARZYWAMI I GRZYBAMI

Dodane przez: Bożena Z.

Potrawka makaronowa z warzywami i leśnymi...

makaron warzywa i grzyby z patelni...

Kotleciki z marchewką nadziane serem żółtym

Dodane przez: Armi As

Kotleciki z marchewką nadziane serem żółtym

Dzisiaj było tak gorąco, że musiałam...

Karkówka duszona w grzybach leśnych

Dodane przez: Bożena Z.

Karkówka w sosie grzybowym z leśnymi grzybami

soczysta karkówka z grzybami duszona...

Kotleciki z kalafiora

Dodane przez: MałaMi

Kotleciki z kalafiora z żółtym serem i pieczarkami

Różne już widziałam przepisy na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE