Chrupiące kotleciki makaronowo-serowe z grzybami leśnymi otulone serem żółtym

3 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

danie wymyślone przeze mnie- chrupiące , smaczne, dobrze przyprawione kotleciki z ugotowanego makaronu z dodatkiem , sera zółtego , jajek i pachnącej natki, z sosem z grzybów leśnych , otulone startym na tarce żółtym serem-polecam:)
Kotleciki te świetnie smakują tez na zimno- jako przekąska.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1. Kotlety makaronowe :
    około 250 g makaronu typu muszelki
    2 jajka
    mały peczek świeżej natki
    około 80 g sera żółtego startego na tarce o wiekszych oczkach
    sól
    pieprz
    tłuszcz do smażenia

    2. Sos z grzybów leśnych :
    około 300 g grzybów leśnych swieżych mieszanych
    1 cebula
    150 g kwaśnej śmietany
    1 łyżka masła
    1 listek laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    masło
    natka pietruszki
    starty ser zółty do oprószenia dania na wierzch
    oraz natka do dekoracji
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Chrupiące kotleciki makaronowo-serowe z grzybami leśnymi otulone serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron muszelki ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić, odstawić do wystudzenia.
    Wystudzony makaron umieścić w misce, dodać surowe jajka, posiekana natkę. starty ser żółty i przyprawy, Wymieszać na jednolitą masę.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz .Łyżką wykładac porcje makaronowe formując owalne kotleciki.( Ja użyłam specjalnej obejmy ( na patelnie położyłamobejmę wielkości obwodu szklanki , w środku umieściłam mase makaronowa z jajkiem , po chwili obejmę wyjełam , a kotlecika widelcem przełożyłam na druga strona by ta druga strona tez sie podsmażyła. )
    W ten sposób usmażyć kolejno wszystkie kotlety.
    Po usmażeniu kotleciki ułożyć na papierowym ręczniku by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    2. Grzyby oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostke. Cebulę szklić na rozgrzanym maśle.
    Kiedy cebula już się zeszkli dołożyć do garnka z cebulą grzyby i wszystko razem smażyć ok 10 minut cały czas mieszając. Zalać wodą tak aby nakryła grzyby, dodać przyprawy i dusić ok 30-40 minut.
    Śmietanę zahartować gorącym sosem i wlać ją do garnka, ponownie zagotować.
    3. Kotleciki makaronowo serowe umieścić na talerzu, polać sosem z grzybami leśnymi, wierzch oprószyć serem zółtym startym na tarce o drobnych oczkach, udekorowac natką, smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować