Kotleciki kurczakowo-pieczarkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne kotlety z siekanego mięsa kurczakowego i ścieranych na tarce pieczarek, które kładzie się łyżką na patelnię.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 filety z kurczaka
    - 300 g pieczarek
    - 3 jajka
    - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 ząbki czosnku
    - sól, biały pieprz do smaku
    - 150 g sera żółtego
    - natka pietruszki
    - olej do smażenia

Kotleciki kurczakowo-pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki kurczakowo-pieczarkowe 1.
    - Filety z kurczaka pokroić w kostkę.
    - Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    - Wymieszać mięso, pieczarki, jajka, mąkę ziemniaczaną, czosnek i przyprawy.
    - Na rozgrzany olej kłaść po dużej łyżce masy i smażyć na złoty kolor.
    - Po przewróceniu na drugą stronę posypać kotleciki startym żółtym serem, który rozpuści sie podczas smażenia.
    - Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Porady

Można dodać starty ser do środka do masy, ale wtedy kotlety gorzej się smażą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy