Kotleciki kapuściane

0 (0 ocen)

  • 10 min

Kotleciki są bardzo popularne w mojej rodzinie. Wszyscy je lubią i chętnie zajadają. Są one niezwykle sycące, dlatego podaję je jako samodzielne danie.

  • 10 min

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty
    1/2 kg mięsa mielonego
    2 jajka
    1 szkl kaszy mannej
    przyprawa uniwersalna
    pieprz
    sól
    magga

    Sos:
    woda
    2 słoiczki przecieru pomidorowego
    przyprawa uniwersalna
    pieprz

Kotleciki kapuściane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kapustę drobno poszatkować, dodać mięso mielone, jajka, kaszę manną, przyprawy, troszkę maggi, wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • 2. 2. Formować niewielkie kotleciki, smażyć na rozgrzanym oleju na brązowo z obu stron.
  • 3. Przyrządzić sos, w 250ml wody rozprowadzić przeciery pomidorowe, doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku.
  • 4. Kotleciki dusić na małym ogniu w przygotowanym sosie przez ok. 5min, aby napęczniały.
    Smacznego!

Porady

Kotleciki można podawać również z sosem pieczarkowym, będą równie smaczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy