Kotleciki jaglane z jajkiem w sosie pomidorowym

5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam wykorzystywać kaszę jako bazę do kotlecików. Tym razem to kasza jaglana z dodatkiem gotowanego jajka, marchewki w lekkim sosie pomidorowym.

Składniki:

  • Kotleciki:
    100 g kaszy jaglanej
    6 jajek
    2 marchewki
    1 cebula1
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól, pieprz
    3 łyżki mąki
    5 łyżek bułki tartej

    Sos pomidorowy
    1 kg dojrzałych pomidorów
    sól, pieprz, cukier trzcinowy
    1 łyżka siekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Kotleciki jaglane z jajkiem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną namocz na 1 godzinę w zimnej wodzie. Następnie opłucz ją wrzątkiem, ok. 1 l wrzątku, kaszę umieść na sitku i polewaj wrzątkiem. W garnku zagotuj 2 razy więcej wody, wsyp kaszę, posól lekko. Kaszę gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut, odstaw by ostygła.
  • Składniki na kotlety 2. 5 jajek ugotuj na twardo. Ostudź i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchewkę również zetrzyj i dodaj. Do jajek dodaj ostudzoną kaszę. Cebulę posztakuj drobo, pietruszkę posiekaj, dodaj do kaszy, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dodaj mąkę i ok. 2 łyżek bułki tartej. Wyrób na jednolitą masę i odstaw na 30 minut.
  • Kotlety 3. Z masy formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoto.
  • Przecieranie pomidorów na sos 4. Pomidory umyj i pokrój w mniejsze kawałki, umieść w garnku i zacznij gotować, gotuj tak długo, aż się prawie rozpadną. Pomidory przetrzyj przez drobne sitko, by pozbyć się pestek i skórek. Ponownie umieść przetarty sok w garnku, gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu, dodaj sól, pieprz, cukier i natkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Natka pietruszki Pietruszka Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować