Kotleciki jaglane z jajkiem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną namocz na 1 godzinę w zimnej wodzie. Następnie opłucz ją wrzątkiem, ok. 1 l wrzątku, kaszę umieść na sitku i polewaj wrzątkiem. W garnku zagotuj 2 razy więcej wody, wsyp kaszę, posól lekko. Kaszę gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut, odstaw by ostygła.
2.5 jajek ugotuj na twardo. Ostudź i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchewkę również zetrzyj i dodaj. Do jajek dodaj ostudzoną kaszę. Cebulę posztakuj drobo, pietruszkę posiekaj, dodaj do kaszy, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dodaj mąkę i ok. 2 łyżek bułki tartej. Wyrób na jednolitą masę i odstaw na 30 minut.
3.Z masy formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoto.
4.Pomidory umyj i pokrój w mniejsze kawałki, umieść w garnku i zacznij gotować, gotuj tak długo, aż się prawie rozpadną. Pomidory przetrzyj przez drobne sitko, by pozbyć się pestek i skórek. Ponownie umieść przetarty sok w garnku, gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu, dodaj sól, pieprz, cukier i natkę.
Komentarze