Kotleciki indycze z boczkiem w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ale pyszne - zachwycała się tesciowa, która nas odwiedzia po południu. Do kotlecików porcja ryżu i danie gotowe.Z podanej proporcji wyszło 16 kotlecików średniej wielkości.

  • 20 min

Składniki:

  • 750 g mięsa mielonego z indyka
    1 duża bułka
    szklanka mleka
    1 jajko
    cebula młoda
    100 g boczku wędzonego
    olej do smażenia
    puszka pomidorów pokrojonych bez skóry
    4 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    ryż


Kotleciki indycze z boczkiem w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie składników 1. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do mięsa. dodać jajko, podsmażoną lekko cebulkę. wymieszać. Na koniec dodać wędzony boczek pokrojony w kostkę.
  • kotleciki z pomidorami 2. Wyjąć i przełożyć do więkzej patelni, zalać pomidorami z dodatkiem przypraw i czosnku. Delikatnie mieszać, aby kotleciki się nie rozpadły.
  • smażenie kotlecików 3. Formować kotleciki i obsmażać na patelni w gorącym oleju.
  • kotleciki z ryżem 4. Ugotować ryż na sypko, podawać na gorąco.

Porady

Aby mięso się nie lepiło przy formowaniu kotletów, nalezy ręce zwilżyć olejem.

Komentarze

Podobne przepisy