Kotleciki drobiowo-soczewicowe z oliwkami, marchewką i serem żółtym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Te kotleciki są ciekawym, smacznym i szybkim pomysłem na wykorzystanie ugotowanego mięsa z rosołu :)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 12 kotlecików:
    ugotowany w rosole podwójny filet z kurczaka ( około 500 g)
    60 g zielonej soczewicy
    1 duża ugotowana w rosole marchewka
    6 czarnych oliwek
    30 g sera żółtego
    1 duża cebula
    2 jajka
    4 łyżki bułki tartej
    przyprawa do dań Kucharek
    pieprz ziołowy
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki drobiowo-soczewicowe z oliwkami, marchewką i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • 2. Soczewicę gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu, osączamy.
  • 3. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 4. Filet z kurczaka i ugotowaną soczewicę rozdrabniamy w blenderze, przekładamy do miski.
  • 5. Marchewkę kroimy w kostkę, oliwki w plasterki i razem z cebulką i serem żółtym dodajemy do mięsa.
  • 6. Wbijamy jajka, dodajemy 4 łyżki bułki tartej, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • 7. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować