Kotleciki drobiowe zapiekane z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pysznie, prosto i kolorowo. Ja użyłam do zapiekania naczynia tagine, ale możecie użyć ulubionego naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
    cebula
    papryczka chili
    2-3 świeże listki laurowe
    roztarte ziele angielskie
    jajko
    sól
    pieprz
    kawałek czerstwej bułki
    mąka krupczatka

    2 fioletowe ziemniaki
    ziemniak czerwony
    2 papryki
    duża cebula
    sól
    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany najlepiej wiejskiej

Kotleciki drobiowe zapiekane z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, cebulę, chili, listki laurowe, mielimy, na koniec mielimy bułkę. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko oraz przyprawy. Formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w mące.

    Warzywa kroimy na kawałki, solimy.
  • 2. W naczyniu układamy na przemian kotlet, plasterek ziemniaka, plasterek cebuli, kawałek papryki i tak do wykończenia składników. Dodajemy śmietanę.

    Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piecyka. Nastawiamy na 200°C, gdy piecyk osiągnie temperaturę obniżamy do 150°C i pieczemy około 45 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie danie jest gotowe. Zapiekankę podajemy posypaną ulubioną zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy