Ciekawa odmiana od panierowanych w bułce kotletów. Soczyste mięso kurczaka w pulchnym cieście z chrupiącymi pestkami – pycha!
Składniki:
3 małe filety
2 jajka
150 g mąki
150 g mleka
0,25 łyżeczki proszku do pieczenia
Sól i pieprz czarny
Ok. 250-300 g pestek dyni
Olej rzepakowy do smażenia
Kotleciki drobiowe w pestkach dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do miski wbić 2 jajka, wlać mleko. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Doprawić solą i pieprzem i zmiksować. Odstawić na 10 minut.
Filety umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem.
Na talerzu wysypać pestki dyni.
Ciasto naleśnikowe zmiksować, zanurzać z nim plastry mięsa, osączyć,
Panierować w pestkach. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Odkładać na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze