Kotleciki drobiowe w pestkach dyni

0 (0 ocen)

Ciekawa odmiana od panierowanych w bułce kotletów. Soczyste mięso kurczaka w pulchnym cieście z chrupiącymi pestkami – pycha!

Składniki:


  • 3 małe filety
    2 jajka
    150 g mąki
    150 g mleka
    0,25 łyżeczki proszku do pieczenia
    Sól i pieprz czarny
    Ok. 250-300 g pestek dyni
    Olej rzepakowy do smażenia

Kotleciki drobiowe w pestkach dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wbić 2 jajka, wlać mleko. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Doprawić solą i pieprzem i zmiksować. Odstawić na 10 minut.

    Filety umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem.
    Na talerzu wysypać pestki dyni.

    Ciasto naleśnikowe zmiksować, zanurzać z nim plastry mięsa, osączyć,

    Panierować w pestkach. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Odkładać na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.

    Podawać z surówką wiosenną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy