Kotleciki drobiowe bardzo delikatne

  • wyświetlono: 5058 |
  • dodany do książki kucharskiej: 36 |
  • polecenia: 2

Aksamitne kotleciki na obiad lub na gorącą przestawkę. Ulubione domowników. Szybkie w wykonaniu.

  • 40min

Składniki

550 g mięsa drobiowego, np fileta
100 g obranej cebuli
1 średnia bułka kajzerka
2 jajka na twardo
2 łyżki delikatnego majonezu
sól, biały pieprz- do smaku
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kotleciki drobiowe bardzo delikatne

  • pokrojone mięso drobiowe1. Mięso oczyszczamy, myjemy. Kroimy a paski.
  • zmielone mięso drobiowe2. Mięso mielimy w maszynce do mięsa.
  • posiekane jajka na twardo3. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy. Kroimy w kosteczkę.
  • cebula i kajzerka4. Bułkę moczymy w mleku. Odciskamy.
    Obieramy cebulę, dzielimy na cząstki..
  • mielenie bułki i cebuli5. Mielimy bułkę i cebulę
  • doprawianie masy drobiowej do smaku6. Do miski ze zmielonym mięsem, cebulą, bułką dodajemy majonez, wsypujemy przyprawy.
  • posiekane jajka w masie drobiowej7. Na końcu dodajemy posiekane jajka.
    Mieszamy całość na gładką masę.
  • panierowanie kotlecików drobiowych8. Z masy formujemy zgrabne kotleciki, panierujemy w bułce tartej.
  • panierowane kotleciki drobiowe9. Kotleciki panierowane układamy na deseczce.
  • smażenie kotlecików drobiowych10. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy kotleciki.
  • usmażone kotleciki drobiowe11. Smażymy na rumiano z obu stron, nie przypalamy.
  • kotleciki drobiowe12. Zdejmujemy z patelni. Układamy na półmisku lub dzielimy na porcje obiadowe.
  • kotleciki drobiowe podano13. Kotleciki drobiowe podajemy na gorąco z ziemniakami, ulubioną białą surówką. Albo z pieczywem i warzywami jako przystawkę.
  • kotleciki drobiowe w przekroju14. Smacznego :)

Porady

Mięso drobiowe do zmielenia jest surowe.
Z tej porcji wychodzi 11 średnich kotlecików.
W wersji dietetycznej możemy majonez zastąpić jogurtem naturalnym.
A do środka wkroić szczypiorek lub zielone zioła.
Panierka, to także w wersji wykwintnej: kokos lub pokruszone krakersy, ziarna dyni, słonecznika.
Masa na kotleciki jest wolna, ale po panierowaniu i upieczeniu kotleciki są delikatne.
Aby łatwo uformować kotleciki, moczymy dłonie w zimnej wodzie.
Olej można zastąpić masłem klarowanym.
Kotleciki można odgrzewać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocdla dziecimój pomysłboże narodzeniesylwesterzdrowie na talerzutanijajka na twardołatwynowy rokszybki przepisgorąca przystawkakuchnia oszczędnej gospodyniulubione danie mojej rodzinyświąteczny i niedzielny obiadkotlety mielone z drobiubłyskawiczne danie dla głodnychpotrawy z jajkami

Komentarze

Podobne przepisy

Siekane kotleciki drobiowe

Dodane przez: lenarti

Siekane kotleciki drobiowe

Lekkie, smaczne, błyskawicznie...

Najlepsze siekane kotleciki drobiowe

Dodane przez: 2milutka

Siekane kotleciki drobiowe

Kotleciki drobiowe są uwielbiane...

drobiowe kotleciki z cukinia

Dodane przez: klaudia0318

Kotleciki drobiowe z cukinią

Jeśli chcemy przemycić dzieciom...

image-1n67y3b

Dodane przez: beniawojt

Kotleciki drobiowe po francusku

Do panierki wraz z innymi składnikami...

image-07qgkcp

Dodane przez: angel1991

kotleciki drobiowe

Przepis jest bardzo szybki do zrobienie...

Kotleciki jaglano - drobiowe

Dodane przez: Futka

Kotleciki jaglano - drobiowe

Propozycja na smakowite, zdrowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.