Kotleciki drobiowe bardzo delikatne

5 (151 ocen)

  • 40 min

Aksamitne kotleciki na obiad lub na gorącą przestawkę. Ulubione domowników. Szybkie w wykonaniu.

  • 40 min

Składniki:

  • 550 g mięsa drobiowego, np fileta
    100 g obranej cebuli
    1 średnia bułka kajzerka
    2 jajka na twardo
    2 łyżki delikatnego majonezu
    sól, biały pieprz- do smaku
    bułka tarta do panierowania
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Kotleciki drobiowe bardzo delikatne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone mięso drobiowe 1. Mięso oczyszczamy, myjemy. Kroimy a paski.
  • zmielone mięso drobiowe 2. Mięso mielimy w maszynce do mięsa.
  • posiekane jajka na twardo 3. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy. Kroimy w kosteczkę.
  • cebula i kajzerka 4. Bułkę moczymy w mleku. Odciskamy.
    Obieramy cebulę, dzielimy na cząstki..
  • mielenie bułki i cebuli 5. Mielimy bułkę i cebulę
  • doprawianie masy drobiowej do smaku 6. Do miski ze zmielonym mięsem, cebulą, bułką dodajemy majonez, wsypujemy przyprawy.
  • posiekane jajka w masie drobiowej 7. Na końcu dodajemy posiekane jajka.
    Mieszamy całość na gładką masę.
  • panierowanie kotlecików drobiowych 8. Z masy formujemy zgrabne kotleciki, panierujemy w bułce tartej.
  • panierowane kotleciki drobiowe 9. Kotleciki panierowane układamy na deseczce.
  • smażenie kotlecików drobiowych 10. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy kotleciki.
  • usmażone kotleciki drobiowe 11. Smażymy na rumiano z obu stron, nie przypalamy.
  • kotleciki drobiowe 12. Zdejmujemy z patelni. Układamy na półmisku lub dzielimy na porcje obiadowe.
  • kotleciki drobiowe podano 13. Kotleciki drobiowe podajemy na gorąco z ziemniakami, ulubioną białą surówką. Albo z pieczywem i warzywami jako przystawkę.
  • kotleciki drobiowe w przekroju 14. Smacznego :)

Porady

Mięso drobiowe do zmielenia jest surowe. Z tej porcji wychodzi 11 średnich kotlecików. W wersji dietetycznej możemy majonez zastąpić jogurtem naturalnym. A do środka wkroić szczypiorek lub zielone zioła. Panierka, to także w wersji wykwintnej: kokos lub pokruszone krakersy, ziarna dyni, słonecznika. Masa na kotleciki jest wolna, ale po panierowaniu i upieczeniu kotleciki są delikatne. Aby łatwo uformować kotleciki, moczymy dłonie w zimnej wodzie. Olej można zastąpić masłem klarowanym. Kotleciki można odgrzewać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować