Kotleciki cebulowe z pieczarkami

0 (0 ocen)

Kotleciki mają lekki posmak cebuli, podane z pieczarkami i cebulka smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • Kotlety:
    4 kotlety schabowe
    1,5 cebuli
    1,5 szklanki mleka
    1 łyżeczka wegety
    1/2 łyżeczki pieprzu
    szczypta ostrej papryki
    tłuszcz do smażenia

    1 jajko
    mąka, bułka tarta do panierowania

    Pieczarki z cebulką:
    30 dag pieczarek
    2-3 cebule
    tłuszcz do smażenia

Kotleciki cebulowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schabowe 1. Kotlety rozbić za pomocą tłuczka.
  • schabowe w mleku 2. Cebulę pokroić w piórka, dodać do mleka. Dodać wegetę, pieprz i ostra paprykę, wrzucić schabowe. Włożyć do lodówki na ok 4-5h.
  • opanierowane schabowe 3. Po upływie 4-5h schabowe opanierować w mące, jajku i bułce tartej.
  • smażenie kotlecików 4. Kotleciki usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  • pieczarki z cebulką 5. Cebulę pokroić w grubą kostkę, przesmażyć kilka minut, dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, smażyć do miękkości, przyprawić do smaku wegetą i pieprzem.
  • kotleciki 6. Kotleciki podawać polane pieczarkami z cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy