Pieczone, i lekkie. Mini kotleciki są idealne do pieczywa, ziemniaków lub kaszy. Warto od razu przygotować podwójną porcję i podać z sosem czosnkowym lub tysiąca wysp.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 brokuł (0,5 kg)
1 jajko
130 g sera żółtego w kawałku
4 łyżeczki bułki tartej lub innego panieru
sól
pieprz
Kotleciki brokułowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła myjemy i gotujemy przez 4-5 minut. Wyjmujemy na durszlak. Kiedy ostygnie, odcinamy dolną, twardą część, a górę umieszczamy w siekaczu. Miksujemy na gładką masę.
2.Przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą i starty na dużych oczkach ser. Obficie doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 150 stopni.
3.Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blasze i lekko spłaszczamy.
4.Pieczemy przez około 20 minut do lekkiego zarumienienia, smacznego!
Komentarze