Kotleciki brokułowo-serowe

3 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pieczone, i lekkie. Mini kotleciki są idealne do pieczywa, ziemniaków lub kaszy. Warto od razu przygotować podwójną porcję i podać z sosem czosnkowym lub tysiąca wysp.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 brokuł (0,5 kg)
    1 jajko
    130 g sera żółtego w kawałku
    4 łyżeczki bułki tartej lub innego panieru
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

3 (6 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Ser

Kotleciki brokułowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła myjemy i gotujemy przez 4-5 minut. Wyjmujemy na durszlak. Kiedy ostygnie, odcinamy dolną, twardą część, a górę umieszczamy w siekaczu. Miksujemy na gładką masę.
  • 2. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą i starty na dużych oczkach ser. Obficie doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 150 stopni.
  • Kotleciki brokułowo-serowe 3. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blasze i lekko spłaszczamy.
  • 4. Pieczemy przez około 20 minut do lekkiego zarumienienia, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować