7 jajek
1 mała główka brokułu
2 dymki ze szczypiorkiem
100 g sera żółtego
Sól i pieprz do smaku
1 mała bułeczka pszenna
Mleko do namoczenia
Bułka tarta do panierowania
Olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Kotleciki brokułowo-jajeczne
1.
Bułkę pokruszyć, wrzucić do miseczki, zalać gorącym mlekiem, odstawić do namoczenia, wystudzić.
6 jajek ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, zmielić w maszynce do mięsa.
Brokuł obgotować 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzić i przestudzić. Zmielić w maszynce razem z bułką namoczoną w mleku.
Do składników dodać jajko, sól i pieprz i wyrobić dokładnie. Odstawić na bok.
Dymkę ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce. Dodać oba składniki do masy i ponownie zamieszać.
Z masy formować kotleciki, panierować z bułce tartej, smażyć na oleju rzepakowym.
Odkładać na ręcznik papierowy.
Kotleciki podawać z dowolną surówką lub sałatą
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze