Kotka cytrynowa z kokosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszna wilgotna kostka. Banalna w przygotowaniu, a prezentuje się elegancko. Idealna na małe przyjęcia, ale nie tylko ;) Długo pozostaje świeża

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na blachę ok 22x22cm
    -100 g masła
    -3 jajka
    -aromat cytrynowy
    -cytryna
    -500 g mąki
    -250 g cukru
    -3 łyżki miodu
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na polewę:
    -250 g cukru
    -3-4 łyżki kakao
    -200 g margaryny
    -150g śmietanki do kawy (18% albo 12%)
    -opakowanie wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Ciasto

Kotka cytrynowa z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę i miód włożyć do małego rondelka. Roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Do masy dodawać małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i margarynę z miodem.
    Cytrynę wyszorować. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do ciasta razem z aromatem cytrynowym. Formę wyłożyć papierem do pieczenia). Piec ok. 40-50 minut w temp. 180st. Pozostawić do ostudzenia.
    W międzyczasie przygotować polewę. W rondelku roztopić margarynę. Dodać cukier i kakao. Gdy składniki się połączą wlać śmietankę. Całość wymieszać i odstawić do przestudzenia.
    Ostudzone ciasto pokroić na kostki. Wiórki kokosowe wsypać do miski. Kawałki ciasta zanurzać w polewie (można wspomóc się patyczkami do szaszłyków) i obtaczać w wiórkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Krab Kasza Czekolada Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Andrut z kokosem

To może cię zainteresować