Koszyczki ziemniaczane z jajkiem i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Inna wersja śniadaniowej jajecznicy

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki
    2 jajka (lub 3 jeśli chcemy też dodać do masy ziemniaczanej)
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 łyżka mąki ziemniaczanej
    boczek surowy
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    majeranek, pieprz, sól
    szczypiorek do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie

Koszyczki ziemniaczane z jajkiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe ziemniaki utrzeć jak na placki ziemniaczane i odsączyć całą wodę.
    Do masy ziemniaczanej dodać obie mąki, sól i pieprz (opcjonalnie jajko).
    Wyrobić i uformować koszyczki z dnem.
    Włożyć do piekarnika na 180 stopni i piec do uzyskania chrupkości (ok. 20-30 minut).
  • 2. Przygotować farsz.
    Cebulę i boczek pokroić drobno i podsmażyć.
    Dodać czosnek i połączyć cały farsz.
  • 3. Do upieczonych ziemniaczanych foremek dodać farsz, wbić jajko i wstawić do piekarnika.
    Piec do wymaganej przez nas konsystencji jajka.
  • 4. Po wyjęciu doprawić solą i pieprzem.
    Udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Ciasto z ziemniaków musi być dokładnie odsączone z wody i gęste. Inaczej koszyczki nie będą trzymać kształtu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować