Koszyczki ziemniaczane z jajkiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surowe ziemniaki utrzeć jak na placki ziemniaczane i odsączyć całą wodę.
Do masy ziemniaczanej dodać obie mąki, sól i pieprz (opcjonalnie jajko).
Wyrobić i uformować koszyczki z dnem.
Włożyć do piekarnika na 180 stopni i piec do uzyskania chrupkości (ok. 20-30 minut).
2.Przygotować farsz.
Cebulę i boczek pokroić drobno i podsmażyć.
Dodać czosnek i połączyć cały farsz.
3.Do upieczonych ziemniaczanych foremek dodać farsz, wbić jajko i wstawić do piekarnika.
Piec do wymaganej przez nas konsystencji jajka.
4.Po wyjęciu doprawić solą i pieprzem.
Udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Porady
Ciasto z ziemniaków musi być dokładnie odsączone z wody i gęste. Inaczej koszyczki nie będą trzymać kształtu.
Komentarze