Koszyczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..
Do miski przekładam drożdże, dodaję 5 łyżek letniego mleko rozpuszczam je i wsypuję łyżkę mąki, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, sól i roztopione masło. Ciasto zagniatam rękoma albo mikserem. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę
Pieczarki myję, i kroję. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju. Dodaję pieczarki i dalej smażę. Doprawiam solą, pieprzem., majerankiem. Farsz studzę
2.Farsz:
Pieczarki myję, i kroję. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju. Dodaję pieczarki i dalej smażę. Doprawiam solą, pieprzem., majerankiem. Farsz studzę
3.Wałkuję na desce podsypanej mąką i wycinam kwadraty 9x9 cm. Formę do muffinek smaruję olejem i układam kwadraty w zagłębieniach, można pojedynczo albo po dwa na jeden koszyczek. Ja zrobiłam połowę podwójnych cześć pojedynczych. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia w formie .
4.Przed pieczeniem do każdego koszyczka nakładam farsz, dodaję pomidorka i wstawiam do piekarnika na 20 minut temp 200 stopni.
Komentarze