Koszyczki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Alternatywa dla pasztecików . Bez zawijania . Idealne do barszczu czerwonego czy żurku. Farsz doprawiamy według swojego gustu- u mnie tym razem troszeczkę ostrzejsza wersja.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki

    62,5 g margaryny

    3 jajka

    1 żółtko

    27 g drożdży

    ew. kilka łyżek śmietany 18%

    Farsz:

    10 jajek L ugotowanych na twardo

    400 g pieczarek

    2 cebule

    sól, pieprz,pieprz cayenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Paszteciki Przekąski

Koszyczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne – gdy jednak będzie za suche dodaj śmietany. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki.

    2. Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie piórka. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach

    3. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju dodaj cebulę i pieczarki. Smaż na średnim ogniu aż odparuje płyn spod pieczarek.

    4. Jajka obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach bezpośrednio do pieczarek . Całość dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

    5. Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt i przełóż go na blachę do babeczek uprzednio posmarowanej olejem. Ciasto dociśnij dp foremek i odetnij nadmiar ciasta.

    6. Do każdego dołka nałóż farsz z pieczarek.

    7. Piecz 30 min w 190 stopniach (góra-dół)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować