Koszyczki z krewetkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Odkąd pierwszy raz spóbowałam krewetek zafascynował mnie ich smak i to, że można wykorzystać je na wiele sposobów.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - paczka krewetek koktajlowych: 1 opakowanie
    - serek topiony: 2 sztuki
    - czosnek ( ząbek): 2 ząbki
    - cebula (mała): 1 sztuka
    - bulion drobiowy lub warzywny: 1 szklanka
    - ciasto francuskie: 1 opakowanie
    - zielenina (pietruszka, koperek): 1 pęczek
    - olej, oliwa do smażenia: 35 mililitrów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Koszyczki z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki rozmrażamy, przepłukujemy ciepłą wodą.
    Na oliwie podsmażamy cebulkę i czosnek. Wlewamy szklankę buliony do podsmażonej cebuli i dodajemy krewetki. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 12-15 minut.

    Pod koniec gotowania dodajemy serki. Mieszamy aż do uzyskania gładkiego sosu. Pieprzymy i solimy do smaku. Możemy użyć innych przypraw w zależności od naszego smaku i upodobań:)

    Z ciasta wycinamy kółka. Potrzebne na spód i wierzch koszyczków.

    Z reszty ciasta wycinamy grubsze paski ciasta i obklejamy spód ciasta dookoła.
    Spód ciasta przekłuwamy widelcem.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Ciasto na papierze do pieczenia wstawiamy do piekarnika. I pieczemy przez ok 10 minut.

    Kiedy je wyjmiemy i trochę przestygnie, możemy do niego włożyć nasz farsz z krewetek.



    Posypujemy posiekanym koperkiem, bądź pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować