Koszyczki z konfiturą machewkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Konfitura marchewkowa
Obieramy marchewkę i gotujemy ją do miękkości. Odlewamy wodę, marchewkę blendujemy na idealnie gładką masę.
Dodajemy cukier i smażymy w garnku przez ok. 5 minut, aż woda odparuje i masa się zagęści. Pomarańczę myjemy i sparzamy. Ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. Razem z sokiem z cytryny dodajemy do masy marchewkowej. Smażymy jeszcze 2 minuty. Przekładamy do słoiczka.
2.Koszyczki
Z ciasta francuskiego wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Z reszty ciasta, za pomocą radełka, wycinamy cienkie paseczki (tyle, ile wyszło krążków). Krążkami wykładamy foremki do babeczek, paseczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nadając im kształt podkówek. Pieczemy w 180 st., aż się zrumienią. Rączki koszyczków należy wyjąć nieco wcześniej, żeby nienabrały zbyt mocnego koloru. Studzimy.
3.Śmietankę ubijamy na sztywno cukrem pudrem
4.Wybrzuszone środki koszyczków spłaszczamy nieco, żeby zrobić miejsce na nadzienie. Do środka nakładamy po kleksie śmietanki i konfitury (dla dekoracyjnego efektu można posłużyć się szprycą lub rękawem cukierniczym). Mocujemy rączki, wbijając je delikatnie w koszyczek (jeśli nie chcą się trzymać należy posłużyć się wykałaczkami.
Komentarze