Koszyczki z indyka nadziewane pieczarkami i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
2.Chleb połamać na kawałki i zalać śmietaną.
3.Mięso zmielić dodać odciśnięty chleb,połowę usmażonej cebuli,sól,pieprz,czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawę do kurczaka. Wymieszać na jednolitą masę i odstawić do lodówki na 30 minut.
4.Różyczki kalafiora ugotować Al dente.
5.Pieczarki pokroić w większe kawałki. Może to być grubsza kostka lub plastry i smażyć na patelni do odparowania wody.
6.Pieczarki, kalafiora,pokrojoną natkę,koperek,połowę tartego żółtego sera,wymieszać doprawić solą i pieprzem.
7.Przygotować 4 Filiżanki do kawy lub kokilki do zapiekania wyłożyć folią aluminiową i posmarować olejem.
8.Farsz mięsny podzielić na 4 części i wyłożyć nim kokilki(filiżanki)tak aby dno i boki były wyłożone farszem.Środek wypełnić farszem pieczarkowym.
9.Przygotować zalewę: Śmietanę w której był moczony chleb,majonez,jajko,sól,pieprz,pozostały ser wymieszać i zalać kokilki(filiżanki).
10.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok.30 minut.Jak troszkę ostygną wyciągnąć z kokilek i zdjąć folię.
11.Podawać z ziemniaczkami lub ryżem i dowolną surówką.Smacznego.
Komentarze