Koszyczki serowe na wielkanoc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
wszystkie składniki zagniatamy,wyrabiamy jednolite ciasto, w razie potrzeby dosypujemy wiecej maki.Formujemy kule i wstawiamy na 1 godz do zamrazarki.
Po wyjęciu ciasto rozwalkowujemy na grubosc 1 cm.Szklanką wykrawamy kólka-15 sztuk.Wylepiamy ciastem foremki na babki, wczesniej natłuszczone.Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki ok 10 cm.
2.Masa serowa:
jaja ucieramy z cukrem i masłem.dodajemy ser, budyn, aromat.
Do babeczek wlewamy po 1 łyżce masy.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut.
Waleczki pieczemy osobno,formując je na kształt rączek do koszyczka.Piec ok 10 minut w 180 st.
3.Czekolade rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Maczamy w niej oba konce uchwytu do koszyczka i mocujemy go do babeczki. Chwilke przytrzymujemy,zeby zastygło.Paluszki łamiemy na pół.Koncowkę ryżu maczamy w czekoladzie i przymocowujemy do paluszka, na kształt bazi.Odstawiamy do zastygnięcia.
4.Bazie wbijamy do masy serowej-po 2 do kazdego koszyczka.Wkladamy do srodka kolorowe "jajeczka".Gotowe:)
Komentarze