Koszyczki na łakocie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Z okazji zbiżajacych sie swiąt Wielkanocnych postanowiłam zrobić koszyczki .Idealne są na łakocie ,które pózniej możemy podarować dzieciom.

  • 40 min

Składniki:

  • 150 ml mleka
    40 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/2 kg mąki tortowej
    100g margaryny
    szczypta soli
    2 żółtka
    2 białka do smarowania
    ziarna słonecznika i całe migdały
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Koszyczki na łakocie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 150 ml ciepłego mleka do którego dodajemy 40 g świeżych drożdży i 1 łyżeczkę cukru.

    Ostawiamy w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować .

    Do miski wsypujemy pół kilo mąki tortowej, szczyptę soli , wbijamy 2 żółtka.
    2 białka zostawiamy do smarowania koszyczków.

    Rozpuszczamy 100 g margaryny i studzimy.

    Do miski z maką wlewamy wyrośniety rozczyn i mieszamy energicznie dolewając na końcu margarynę.
  • Koszyczek na łakocie 2. Wyrobione gładkie ciasto odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

    Na forme do muffinek odwróconą dnem do góry nawiajmy wałeczki o średnicy 1 cm zrobione z naszego ciasta.
    Każdy wałeczek smarujemy delikatnie białkiem.

    Nawijamy tak jak pokazane jest na zdjęciu, nie na każdą "górkę ", bo koszyczki nam się skleją.
  • Koszyczki na łakocie 3. Ozdabiamy ziarnami słonecznika lub całymi migdałami.

    Możemy zrobić uszka do koszyczków z wałeczków, które owijamy do połowy pustych "górek".

    Doklejamy je lukrem do upieczonych koszyczków ale ja z tego zrezygnowałam.

    Koszyczki pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy i wsypujemy wg. swojego uznania cukierki, jajka czekoladowe lub inne łakocie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować