Koszyczki drożdżowe z pieczarkami

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z pieczarkami i żółtym serem.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    40g margaryny
    5 łyżek letniego mleka
    szczypta soli

    zaczyn:
    15g drożdży
    0,5 szklanki letniego mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka mąki pszennej


    30 dag pieczarek
    10-15 dag sera żółtego
    słodka papryka
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Koszyczki drożdżowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać, pokroić na półplasterki, zalać ¼ szklanki wody i dusić do miękkości, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wlać letnie mleko i dodać mąkę i cukier, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, rozpuszczoną letnią margarynę, szczyptę soli i letnie mleko. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 15-20 min w ciepłym miejscu. Ciasto przerobić.
  • koszyczki 3. Ciasto urywać rękoma i wykonać koszyczki.
  • koszyczki napełnione pieczarkami 4. Środek koszyczków wypełnić pieczarkami, posypać słodką papryką i na wierzch nałożyć plasterek sera żółtego, posypać ziołami prowansalskimi.
  • 5. Koszyczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na około 10 min i piec ok 30 min w temp 180 st C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować