Kanapka nie musi być typowa. Można z niej utworzyć koszyczek, który ukryje w sobie nasze ulubione składniki.
30 min
Składniki:
(proporcje zależą od tego, ile porcji chcemy zrobić)
chleb tostowy
roztopione masło
jajka pokrojone w ósemki
oliwki pokrojone w plasterki
pomidorki koktajlowe lub zwykłe pokrojone w kostkę
ser feta pokrojony w kosteczkę
Koszyczki chlebowe ze smakowitym wypełnieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odkrój skórkę z chleba i rozwałkuj każdą kromkę.
2.Nasmaruj kromki masłem i włóż je do foremek do muffinek. Kromki można obciążyć kawałkiem papieru do pieczenia albo folią aluminiową, aby zostały w foremkach podczas pieczenia.
3.Kromeczki piecz ok. 10 minut w 180 stopniach, aż chleb stanie się przypieczony i chrupiący, a koszyczki uzyskają swój właściwy kształt.
4.Do wyjętych z piekarnika i wystudzonych koszyczków nakładaj kawałki jajka, oliwek, pomidorów i sera feta, aż każdy chlebek będzie wypełniony po brzeg.
5.Wymieszaj w miseczce składniki sosu i delikatnie polej nim zawartość koszyczków, aby nabrały smaku.
6.Koszyczki udekoruj ulubionymi kiełkami lub listkami natki pietruszki.
Komentarze