Koszyczek wielkanocny z ciasta drozdzowego

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Koszyczek to zarazem ladna i smaczna wizytowka naszego wielkanocnego stolu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Przepis na 2 male lub 1 duzy koszyczek ( na zdjeciu maly )
    .500 gr maki pszennej
    .100 gr masla miekkiego
    .200 ml mleka ( niepelna szklanka )
    1 jajko
    .12 gr drozdzy swiezych ( tylko )
    .2 lyzki cukru
    .1/2 lyzeczki soli
    Ponadto
    .foremka do babki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Koszyczek wielkanocny z ciasta drozdzowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy zaczyn z drozdzy ,mleka i 1 lyzki cukru.
    Make przesiewamy do miski ,dodajemy sol i 1 lyzke cukru-wszystko mieszamy,dalej wlewamy zaczyn,jajko i oraz miekkie maslo,zarabiamy ciasto,wyrabiamy je kilka minut na stolnicy- jak wspomnialam musi byc b.scisle.
    Ciasto przekladamy do miski okrywamy i czekamy 1 i 1/2 godz. do podwojenia objetosci.
  • 2. Wyrosniete ciasto wyrabiamy ponownie,dzielimy je na porcje i robimy waleczki.
  • Koszyczek wielkanocny z ciasta drozdzowego 3. Najpierw budujemy kratke wielkosci spodu blaszki na ktorej bedziemy budowac koszyczek.
  • Koszyczek wielkanocny z ciasta drozdzowego 4. Kolejno z kazdej porcji robimy walek i przciskamy go do dna blaszki,potem naprzemiennie dociskamy ich konce i smarujemy bialkiem .
  • Koszyczek wielkanocny z ciasta drozdzowego 5. Na to nakladamy kratke i dociskamy ja ,blaszke wstawiamy do piekarnika.
    Pieczemy w temp.170stC przez 25 min.
  • Koszyczek wielkanocny z ciasta drozdzowego 6. Upieczony rumiany koszyczek pozostawiamy na blaszce do calkowitego wystygniecia ,potem bez problemu zdejmujemy go i jest gotowy.
    Pozdrawiam!

Porady

Nalezy uwazac podczas smarowania ciasta bialkiem ,aby nie dotknac metalowej formy,inaczej bedziemy miec problem z wyjeciem koszyczka ,bo zwyczajnie sie do niej przyklei.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować