Ciasto pracochłonne, ale efekt znakomity. Przy takiej babeczce kawa smakuje wybornie.
1 godz. 10 min
Składniki:
Kosz-babeczka serowo-drożdżowa
Forma na babeczkę 17x10x7 cm
Porcje składników na 2 sztuki
Składniki ciasto:
15 g świeżych drożdży
1 szklanka mąki
60 g cukru
2 żółtka
40 g masła
1 łyżeczka smalcu
Szczypta soli
¼ szklanki ciepłego mleka
Składniki masy serowej
1 kostka 3-krotnie mielonego sera
1 jajko
Około 50 g cukru
10 g masła
1 budyń waniliowy
Kilka kropli oleju waniliowego
Lukier:
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/3 szklanki cukru pudru
Kilka kropli soku z cytryny
Tłuszcz do formy
Kolorowa posypka do dekoracji
Kosz-babeczka serowo-drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, by podrosło.
Składniki na ser zmiksować.
Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i wyciąć formą do babeczki 2 koła. Wylepić foremki na babeczki. Z pozostałego ciasta uformować kilka wałeczków. Z jednego uformować pałąki koszyczków a dwoma pozostałymi wylepić brzegi foremek. Z pozostałych wykonać cienkie paseczki do krateczki na wierzch babeczek. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Pałąki koszyczków upiec osobno. Dokleić do ciasta za pomocą białka.
Śmietanę zagotować, dodać sok z cytryny i cukier puder, utrzeć lukier.
Po upieczeniu ciasto polukrować, ozdobić kolorową posypką.
Komentarze