Kosz-babeczka serowo-drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto pracochłonne, ale efekt znakomity. Przy takiej babeczce kawa smakuje wybornie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Kosz-babeczka serowo-drożdżowa
    Forma na babeczkę 17x10x7 cm
    Porcje składników na 2 sztuki
    Składniki ciasto:
    15 g świeżych drożdży
    1 szklanka mąki
    60 g cukru
    2 żółtka
    40 g masła
    1 łyżeczka smalcu
    Szczypta soli
    ¼ szklanki ciepłego mleka
    Składniki masy serowej
    1 kostka 3-krotnie mielonego sera
    1 jajko
    Około 50 g cukru
    10 g masła
    1 budyń waniliowy
    Kilka kropli oleju waniliowego
    Lukier:
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1/3 szklanki cukru pudru
    Kilka kropli soku z cytryny
    Tłuszcz do formy
    Kolorowa posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kosz-babeczka serowo-drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, by podrosło.
    Składniki na ser zmiksować.
    Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i wyciąć formą do babeczki 2 koła. Wylepić foremki na babeczki. Z pozostałego ciasta uformować kilka wałeczków. Z jednego uformować pałąki koszyczków a dwoma pozostałymi wylepić brzegi foremek. Z pozostałych wykonać cienkie paseczki do krateczki na wierzch babeczek. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Pałąki koszyczków upiec osobno. Dokleić do ciasta za pomocą białka.
    Śmietanę zagotować, dodać sok z cytryny i cukier puder, utrzeć lukier.
    Po upieczeniu ciasto polukrować, ozdobić kolorową posypką.

Porady

1.Do sera można dodać rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować