Kostki czekoladowo-miodowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta czytelników"

  • 40 min

Składniki:

  • 250g płatków kukurydzianych
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    2 łyżki miodu
    250g masła lub margaryny
    2-3 łyżki kakao
    50g rodzynek

Kostki czekoladowo-miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gorzką czekoladę pokruszyć i wrzucić do garnuszka,po czym dodać 2 łyżki miodu oraz kakao. Masło lub margarynę posiekać i dodać do garnuszka. Całość rozpuścić na wolnym ogniu często mieszając.

    Gorącą,jednolitą masę dokładnie połączyć z 250g płatków kukurydzianych i rodzynek,energicznie mieszając,aby masa zbyt szybko nie stężała.

    Następnie przełożyć do blaszki 25x36 cm i pozostawić do ostygnięcia, po czym włożyć do lodówki na ok. 20 min.

    Stężałą masę pokroić w średniej wielkości kostkę. Można udekorować stopioną mleczną czekoladą i posypać kolorowymi wiórkami kokosowymi albo posypać cukrem pudrem.

Porady

W przepisie są 2 łyżki miodu ale można dać więcej gdyż moja masa przy krojeniu się kruszyła. Można dodać orzechy,pistacje lub suszone morele do masy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy