Kostki czekoladowo-miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gorzką czekoladę pokruszyć i wrzucić do garnuszka,po czym dodać 2 łyżki miodu oraz kakao. Masło lub margarynę posiekać i dodać do garnuszka. Całość rozpuścić na wolnym ogniu często mieszając.
Gorącą,jednolitą masę dokładnie połączyć z 250g płatków kukurydzianych i rodzynek,energicznie mieszając,aby masa zbyt szybko nie stężała.
Następnie przełożyć do blaszki 25x36 cm i pozostawić do ostygnięcia, po czym włożyć do lodówki na ok. 20 min.
Stężałą masę pokroić w średniej wielkości kostkę. Można udekorować stopioną mleczną czekoladą i posypać kolorowymi wiórkami kokosowymi albo posypać cukrem pudrem.
Porady
W przepisie są 2 łyżki miodu ale można dać więcej gdyż moja masa przy krojeniu się kruszyła.
Można dodać orzechy,pistacje lub suszone morele do masy.
Komentarze