Kostka warszawska (Napoleonka)

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosta wersja popularnego ciasta. Bardzo szybka w przygotowaniu i równie pyszna

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na blachę o wymiarach ok. 32x20cm
    -opakowanie (ok 40dag) mrożonego ciasta francuskiego
    -1 litr mleka
    -1 kostka masła
    -2/3 szklanki cukru
    -2 cukry wanilinowe
    -5 żółtek
    -1 czubata szklanka mąki krupczatki
    -cukier puder do posypania

Kostka warszawska (napoleonka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie zostawić na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej. Gdy rozmarznie, podzielić na 2 płaty. Przełożyć do blach wyłożonych pergaminem. Kolejno piec wg przepisu na opakowaniu.
    Do garnka wlać połowę mleka, dodać masło. Zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać z mąką oraz pozostałym mlekiem. Do masy cienkim strumieniem wlewać wrzące mleko z masłem, ciągle ucierając. Przelać do garnka i stale mieszając, gotować, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić.
    Placki przełożyć jeszcze ciepłym kremem. Wierzch posypać cukrem pudrem. Gdy ciasto stężeje pokroić na kostki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy