Delikatne w smaku,proste i bardzo dekoracyjne. Polecam:)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 okrągłe biszkopciki
Masa zielona:
170 g cukinii ( może być mrożona)
2 kiwi
1 galaretka w kolorze zielonym+200 ml wrzątku
1 łyżeczka żelatyny
Masa biała:
1 puszka mleczka kokosowego
15 g ksylitolu
Dekoracja:
świeże truskawki
Kostka tortowa "wiosna" bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa zielona:
Cukinię obrać, przekroić na pół i wyskrobać gniazda nasienne. Pokroić w małą kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać 1/2 szklanki wody, zagotować ( mrożonej cukinii nie rozmrażać, dodać tylko 1/4 wody). Gotować cukinię aż będzie miękka i większość płynu odparuje ( kontrolować stan wody, aby cukinią się nie przypaliła). W między czasie obrać i pokroić kiwi. Na około 5 minut przed końcem gotowania dodać kiwi i dokończyć gotowanie. Zdjąć z ognia. Zmiksować blenderem.
2.Do miseczki wsypać proszek galaretki, dodać żelatynę i wymieszać. Zalać wrzątkiem i dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. następnie galaretkę połączyć z musem owocowym. Zmiksować.
Kwadratowe ramki do deserów ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej foremki ułożyć biszkopt. Gdy zielona masa zacznie tężeć delikatnie wylać ją na każdy biszkopt. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
3.Masa biała:
na około 24 godziny przed przygotowaniem deseru do lodówki wstawić mleczko kokosowe ( niestety nie może być to mleczko light). następnego dnia oddzielić stałą część od wody koksowej. Przełożyć do miski, dodać ksylitol i ubić ja śmietanę kremówkę. Biała masę wyłożyć na mus owocowy. Schłodzić 2 godziny.
Przed podaniem udekorować plastrami truskawek. Jeden torcik to około 241 kcal.
Smacznego!
Komentarze