Ciasto kostka śmietankowa z krówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt : Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką.Piec 45min. w 170C. Wystudź.Blaszka 25x37. Po upieczeniu przetnij biszkopt na pół oraz nasącz herbatą.
2.Masa krówka: Budynie rozrabiamy w 1szkl. mleka z cukrem. Resztę mleka zagotować. Do gotującego wlać mieszankę budyniową. Ugotować budyń. Ostudzić. Dodać margarynę-zmiksować. Żelatynę rozpuść w 1/3szl. zimnej wody -odstaw do napęcznienia . Następnie podgrzewamy i studzimy. Dodać do budyniu-zmiksować. Masę wylać na ciasto.
3.Masa śmietanowa: Śnieżki ubić wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozrobić w 1,5szkl. gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Wlać do masy-zmiksować. Mandarynki obrać i pokroić w małą kostkę. Wrzucić do masy-wymieszaj łyżką. Połowę masy wylej na masę krówka. Przykryj 2częścią biszkoptu. Na koniec wyłóż pozostałą część masy śmietanowej.
Komentarze