Przepyszne, warstwowe ciasto bez pieczenia ,które cieszy swoim wyglądem oko i podniebienie. Ciasto jest w smaku delikatne ,a spód ciasta delikatnie i przyjemnie chrupie.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
spód ciasta:
240g sucharów pszennych
400g kremu czekoladowego typu Nutella
Masa serowa:
1 kg sera na serniki
0,5 litra kremówki 30%
1 laska wanilii
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki żelatyny
Kostka serowo-owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sucharki bardzo drobno kruszymy. Nutellę podgrzewamy aby była płynna i dodajemy do sucharów. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
2.Masę z sucharkami i nutella wykładamy i dokłądnie dociskamy na blaszkę wyłożoną folią spożywczą o wymiarach 24/35cm.
3.Laskę wanilii rozkrawamy i nożem wyjmujemy z niej ze środka drobne pesteczki ,które dodamy do masy serowej.
4.Do miski wkładamy ser, wlewam śmietanę , dodaję cukry i wanilię. Wszystko delikatnie miksuję ,aż do połączania składników. Żelatynę zalewam do połowy zimną wodą w kubku i pozostawiam aż do napęcznienia. Tak samo postępuję z żelatyną do masy brzoskwiniowej i masy porzeczkowej w osobnych kubkach.
5.Brzoskwinie razem z sokiem przekładam do miski i rozdrabniam blenderem na gładką masę. Do masy dodaję rozpuszczoną (płynną) na ciepło żelatynę i galaretkę ,która rozpuszczam w 200 ml gorącej wody. Odstawiam do lekkiego stężenia.
6.Masę serową dzielę na 2 części. Do jednej części masy dodaję połowę rozpuszczonej (płynnej) na ciepło żelatyny. Szybko i energicznie mieszam aby nie było grudek.
7.Połowę masy serowej wylewamy na spód z sucharków. Za pomocą specjalnego grzebyka można zrobić ozdobny rowek w masie aby w przekroju uzyskać powyższy efekt jak na zdjęciu głównym.
8.Na masę serową wylej mus brzoskwiniowy. wstaw całość do lodówki na kilka minut aż masy lekko stężeją.
9.Po schłodzeniu ponownie do drugiej części masy serowej dodaj pozostałą ciepłą żelatynę ,wymieszaj i wylej na mus brzoskwiniowy.
10.Kolejnym etapem jest ubicie schłodzonej kremówki. Po ubiciu dodaj dżem i wymieszaj. Na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę.
11.Zwieńczeniem ciast jest fruzelina wiśniowa. Można dżem podgrzać w garnku i wyłożyć na wierzch ziemnego ciasta lub zagotować wiśnie drążone z sokiem i połączyć je z połowa łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą i ugotować jak kisiel.
12.Taką masę lekko studzimy i rozkładamy łyżka po łyżce na cieście.
13.Masę porzeczkową równo wyłóż wszystko na warstwę serową.
Komentarze