Kostka rosołowa No Waste

4.5 (168 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na czym polega kuchnia No Waste? Na myśleniu. Jak i co można wykorzystać w inny sposób. Staramy się tak robić, choć nie zawsze udaje się. Jednak zawsze udaje się obdarować bliskich i znajomych. Tym razem na „tapetę” wzięliśmy obierki.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg obierek marchewki
    300 g obierek pietruszki
    300 g obierek selera korzeniowego
    300 g zielonych części pora
    3 pęczki zieleniny ( natka pietruszki, koperek)
    3 łyżki oleju rzepakowego
    100 ml białego wytrawnego wina
    4 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kostka rosołowa no waste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obierki z warzyw, natek, zielonych części pora„ kolekcjonujemy” , najczęściej mrozimy.
    Następnie lekko smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy winem, dosypujemy soli i pieprzu. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem przez 20 min.
    Studzimy, mielimy.
    Można zrobić na dwa sposoby…pasteryzację lub mrożenie jako kostki rosołowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kostka rosołowa Vegeta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować