Szybkie ciasto bez pieczenia – o smaku orzechów i kakao. Dodatek dżemu pomarańczowego ożywi smak ciasta. Super słodka przekąska bez pieczenia.
35 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 25 sztuk:
Herbatniki kakaowe 360 g
1 szklanka dżemu pomarańczowego
1 galaretka pomarańczowa
½ l zmielonych dwukrotnie orzechów włoskich
25 dag masła
3 czubate łyżki cukru pudru
½ l mleka
2 budynie o smaku śmietankowym
Folia spożywcza
Do dekoracji – mini biszkopciki
Kostka orzechowo-kakaowa na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dżem pomarańczowy podgrzać, wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki, wystudzić. Połowę mleka zagotować, wsypać orzechy, wymieszać, dodać cukier puder, ponownie wymieszać, zagotować na małym ogniu.Proszek budyniowy wymieszać w drugiej połowie mleka, wlać do orzechów, ugotować gęsty orzechowy budyń. Wystudzić pod przykryciem. Do budyniu dodać masło, utrzeć na puszystą masę.
Na folii spożywczej ułożyć warstwę herbatników(5x5 ), posmarować warstwą kremu orzechowego, wyrównać, na krem położyć cienką warstwę dżemu pomarańczowego. Czynność powtórzyć by powstało 5 warstw. Na wierzchu ma być warstwa herbatników bez kremu. Udekorować mini biszkoptami i rozetkami z kremu. Schłodzić całą noc by herbatniki dobrze nawilgły.
Porady
Wierzch ciasta można polać kleksami gorzkiej czekolady.
Komentarze