Kostka Orzechowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche, jesienne ciasto do kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
    2 jajka
    0,5 szklanki cukru pudru
    0,5 szklanki kwaśnej śmietany 12 %
    125 g margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier cynamonowy lub waniliowy 16g
    3 łyżki mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Kostka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem,cukrem pudrem i cukrem cynamonowym. Dodajemy powoli roztopiony, letni tłuszcz. Ucieramy mikserem powoli dodając po jednym jajku i odrobinie śmietany.
    Dorzucamy posiekane orzechy i napar z kawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 30x35 cm obsypanej bułką tartą.
    Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 45-47 minut. Gdy zacznie odstawać od brzegów blaszki, zostawiamy na 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a potem dopiero wyciągamy z formy.

Porady

1. Gdy ciasto wyłożymy na małą tortownicę, będzie wyglądać i smakować jak krucha tarta orzechowa. Można wtedy polać je polewą czekoladową. 2. Ciasto można polać lukrem cytrynowym lub posypać pudrem. Świetnie smakuje też przełożone powidłami lub kremem cytrynowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy