Kostka migdałowa na krakersach z dwoma kremami i masłem migdałowym

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekko słone krakersy doskonałe komponują się ze słodyczą kremu budyniowego oraz delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i pyszną polewą czekoladową z chrupiącymi płatkami migdałów. Przysłowiową kropką nad "i" stanowi dodatek masła migdałowego!

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
    Krem budyniowo-migdałowy:
    1,5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
    1 budyń waniliowy/śmietankowy
    100g masła
    1/4 szklanki cukru pudru
    1/4 szklanki masła migdałowego
    Krem z serkiem mascarpone:
    200g serka mascarpone
    200g śmietanki 30-36%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki masła migdałowego
    Polewa czekoladowa:
    60g czekolady (u mnie mleczna i odrobina gorzkiej)
    2 łyżki masła migdałowego
    Dodatkowo:
    około 150g solonych krakersów
    50g płatków migdałowych do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kostka migdałowa na krakersach z dwoma kremami i masłem migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować krem budyniowy.
    Z 1,5 szklanki mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim proszek budyniowy.
    Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z mieszanką budyniową.
    Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
    Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
    Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem oraz na końcu z masłem migdałowym.
    Przygotować krem z serkiem mascarpone.
    Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie partiami połączyć z serkiem mascarpone.
    Na końcu nie przerywając miksowania dodać masło migdałowe.
    Całość.
    Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę krakersów, krem budyniowo-migdałowy, krakersy, krem z serkiem mascarpone i na końcu ponownie ciastka.
    Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej.
    Polewa.
    Czekoladę należy roztopić i wymieszać z masłem migdałowym do momentu powstania gładkiej polewy czekoladowej.
    Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta.
    Całość obficie posypać płatkami migdałowymi oraz ponownie schłodzić w lodówce.
    (Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdy ciastka zrobią się lekko miękkie.)

Porady

Ps. Możecie też zrobić wersję ciasta z masłem orzechowym, które powinno być dobrej jakości i bez zbędnych dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować